Bitcoin Neden En Değerli Coin?

Bitcoin Neden En Değerli Coin?

İnsanlık uzun zamandır kendi içinde ticaret yapmıştır. En başta takas aracılığıyla bir şeyler alınıp verilmiştir.

Daha sonrasında ise Lidyalıların parayı kullanmaya başlamasından sonra ise insanlık yavaş yavaş paraya geçmiştir. Bizler ise buna İtibari para diyoruz. Tabi bunun dışında değerli madenlerde ticarette etkin bir rol oynamıştır. Altın günümüzde hala ticarette kullanılan en uygun madenlerden birisidir. Zaman geçtikçe ve insanlığın ulaştığı teknoloji geliştikçe ticaret daha da kolay hale gelmeye başladı ve aynı zamanda seçeneklerde bir hayli çoğaldı.

bitcoin-60-bin-dolarin-uz-494.jpg

Yakın zamanlarda ortaya çıkan Kripto varlıklar son sürat en değerli aracı madde olma yolunda ilerliyor. Yakın tarihte ise Altın gibi güvenli gemi olarak görülen yatırım aracından daha büyük piyasa değerine ulaşabileceği de belirtiliyor. Çoğu insan geleneksel borsa yerine Kripto borsasını kullanmaya başladı bile.

Peki piyasada bu kadar coin varken neden Bitcoin en değerlisi?

Aslında bu soruya şöyle kısa cevap yeter. Arz ve talep denmesi yeterlidir. Çünkü herhangi bir reel varlığı veya bildiğimiz üretim tarzına sahip olmadığı için değeri arz ve talep ile belirleniyor. Arz ve talebin oluşması için bazı etkenler vardır. Bunlar yatırılan coinin teknolojisi, amacı, kamuoyunun algısı ve Bitcoinin dominans ile değeri gibi etkenlerdir. Bitcoinden bahsetme sebebimiz coin piyasasındaki dominansıdır. Bitcoin dominansı kısaca bitcoinin piyasa hakimiyetidir. Bitcoin'in sahip olduğu piyasa değeri diğer coinler üzerinde etki sahibidir. Coin ingilizce bir deyimdir kripto para piyasasında. Temel olarak bakıldığında Bitcoin piyasa hakimiyeti yani dominansı sadece bitcoine özgü değildir. Altcoinlerin en büyü olan Ethereum da bu dominansa sahip olabilir.

Peki bu altcoin nedir?

Altcoin kavramı Bitcoin dışında farklı bir coin ihtiyacından doğmuştur. Altcoinlerde piyasa hakimiyetine sahiptir fakat Bitcoin kadar etkiye sahip değildir. Kripto paraların güvenilir ve değerli olması için bazı gereklilikler vardır. Bunlar; Merkeziyetsiz olması yani hiçbir hükümet veya otorite tarafından kontrol edilmemelidir bu sayede fazla sayıda basım yapılamaz ve fazlalık enflasyon oluşamaz, bir bölgeye özgü olmamalıdır eğer ki sadece bir özgüye sahip olursa her ticarette kullanılamaz ve diğer bir sebep apolitik olmalıdır. Kısaca Merkeziyetsiz olmalıdır. Fakat istenilen coin çıkartılabildiği için bazı seçenekleri eleyerek de yine bir coin çıkartılabilir.

Bitcoin 2009'da Satashi Nakamoto tarafından üretilen ilk merkeziyetsiz coindir. Arz sınırı ise 21 milyon adet ile sınırlandırılmıştır. Zamanla belirli bir düzeyde Bitcoin piyasaya girdiği için enflasyon yok denecek kadardır. Bitcoin madencileri blokları kazarak elde etmektedir.

Bitcoin madenciliği nedir?

Başlangıç Bloku, Üretilen ilk blok olduğu için sonraki bloklardan biraz daha farklı olarak ortaya çıkmıştır. üreticisi olarak bilinen Satoshi Nakamoto ilk bloktan çıkan ödülü harcanamaz ve taşınamaz olarak tasarlamıştır. Her 4 yılda bir elde edilen Bitcoinler yarı yarıya düşer, 2012'de 25 BTC, 2016'da 12,5 BTC, 2020'de 6,25 BTC'ye düşmüştür. Yaklaşık olarak üretimi 2140 yılına kadar olacağı hesaplanmıştır. Yarılanma olayına ise Halving denir. Halving olayı ise yaklaşık 210.000 blokta bir tekrarlanır ve yaklaşık dört yılda bir gerçekleşir. Yarılanma diye bir olayın olma sebebi ise zamanla oluşacak enflasyonun etkilerini kısmak içindir. Ayrıca Satashi Nakamoto dediğimiz kişi temelde Anonimdir. Bitcoin’in yaratıcısının veya yaratıcıları için kullanılan isimdir.

bitcoin-800x533-l-1610388554.jpg

Oluşturulan ilk merkeziyetsiz coin olması ve kendi alanında ilk olması bu kadar değerlenmesine sebep olmuştur. Tabi ki de Bitcoin’den daha yüksek teknolojiye sahip olan coinler vardır fakat en başta belirtildiği gibi arz talep meselesidir. Arz talep ile değeri dengelendiği için kolayca manipülasyonu mümkündür. Zengin ve yatırımcıların ilgisini çeken insanlarında rahatlıkla Coin piyasasını manipüle edebildiği biliniyor. Fakat dünya bu teknolojiyi sahiplendikçe yerini daha da sağlamlaştıracaktır.

Editör