3 Boyutlu Yazıcılar - Geçmişi ve Geleceği

3 Boyutlu Yazıcılar - Geçmişi ve Geleceği

2000’li yıllardan sonra 3 boyutlu yazıcılar Amerika ve Çin’de büyük bir önem kazanmaya başladı.

Ülkemizde de 2010 yılından sonra 3d printer ismi yayılmaya başladı. Bu teknoloji ile daha önce tanışan kişiler olsa da ülkemizdeki yetersiz bilgi ve malzeme eksikliği yüzünden istenilen düzeyde çalışmalar yapamadı. Çünkü 3d printerlar ülkemizde ilk duyulmaya başlandığı zaman oldukça lüks bir seçenek olarak kalıyordu. Ayrıca makinelerin bakımı için gereken parçalar ülkemizde bulunmuyordu.

Olan parçalar da oldukça yüksek fiyatlardan kullanıcılara sunuluyordu. Aslında ilk olarak bu yazıcılar Amerika’da çıktığında da benzer bir durumdaydı. Fakat zamanla bu lüksten koparak tamamen halka açılan bir süreç izledi. Bu makinelerin halka açılması ile 3d yazıcı ile neler yapılabilir sorusu daha farklı cevaplanmaya başladı. Çünkü diğer teknolojilerin aksine 3d printerlar halka ulaştığı dönemde çok büyük gelişmeler yaşadı.

121.jpg

3 Boyutlu Yazıcılar ve Geçmişi

1990’lı yıllarda dünyada pek çok yeni teknoloji ürünü ortaya çıkmaya başladı. Buna ek olarak günümüzün önemli teknolojilerinin de temelleri bu yıllarda atıldı. 90’lı yılların başlarında ise Amerika’da ilk 3d printer modeli bir ofiste hayata geçti. SLS modelinde olan bu yazıcı dünyanın ilk 3d yazıcısı olmayı başardı. SLS printerlar bir reçine üzerine lazer ile yakma işlemi yaparak baskı alır. Alınan baskı ters olarak makineden çıkar. Bu printer ise o dönem için 2 bin dolar gibi bir maliyete sahipti.

O yıllar için çok yüksek bir fiyata mal edilen makinelere ilk başlarda yeterince ilgi olmadı. Bu ilgisizliğin nedeni makinenin kullanışsız olması değildi. Çünkü hem makine hem makine parçaları hem de makine baskısı oldukça pahalıydı. Bu yüzden de o dönemlerde ortaya çıkan 3d yazıcı ürünleri fazla çeşitlilik kazanmadı. Fakat makinenin gazete ve televizyonlarda kendine yer bulması bazı girişimcilerin kafasında bir şimşek çakmasına neden oldu. Çünkü makinenin farklı formatlarda çalışmasını engelleyecek bir durum yoktu.

3 Boyutlu Yazıcıların Evrimi

Girişimcilerin bir işe başlaması için bazen küçük bir ipucu yeterli olabilir. 3 boyutlu yazıcılar da çoğu girişimcilere bu ipucunu vermeyi başardı. SLS printer modelleri temelinde bir CNC makinesinin çalışma mantığına göre hareket ediyordu. Bu yüzden de reçineden bağımsız olarak bu makinelerin farklı modellerini üretmek son derece kolay bir seçenekti. Bu süreç içerisinde de piyasaya FDM printer denilen ve günümüzde kullanılan printer modelleri çıkmaya başladı. Bir “Open Source” yani açık kaynak üretim olduğu için de patent gibi konular ile kimse uğraşmak zorunda kalmadı.

232.jpg

2000’li yıllara girerken de Amerika ve Çin’de pek çok genç kendi 3d printerını üretmeye başladı. 3 boyutlu yazıcı ile neler yapılabilir soruları bir anda internet ortamına taşındı. Dünyanın dört bir yanından gençler internet ortamında toplanarak makineleri için sürekli yeni bilgiler almaya başladı. Bu sayede Amerika ve Çin arasında 3d yazıcılar üzerine online bir ağ kuruldu. 3d printer teknolojisi bu dönemde en çok büyüdüğü dönemi yaşadı.

Günümüzde 3 Boyutlu Printerlar

3D printerların halk tarafından kullanılması aslında büyük şirketlerin de işine yaradı. Çünkü ortaya çıkan ürünler şirketlerin halkın ne istediğini anlamasına yardımcı oldu. Bununla birlikte bazı şirketlerinde zarar etmesine neden oldu. Çünkü insanlar artık beğendikleri ürünün kopyasını ev ortamında basacak hale gelmişti. Bu yüzden de piyasada bu makinelere olan bakış açısı iki farklı uçta toplandı. Artık insanlar çok uygun bir fiyata 3d printer toplayabiliyor.

Aynı zamanda toplamak istemeyen kişiler için yine uygun fiyatlara bu makineleri elde edebiliyor. 2000’li yıllardan sonraki en hızlı büyümelerinden birini yaşayan bu makineler günümüzde yavaş yavaş endüstri alanında kullanılmaya başlandı. 3 boyutlu yazıcılar sayesinde artık ev ya da araba üretmek bile mümkün. Ülkemizde de yavaş yavaş ev ortamına bu makineler taşınmaya başladı. Her geçen gün ülkemizde bu makinelere olan ilgi de artıyor.

434.jpg

Gelecekte 3 Boyutlu Printerlar

3 boyutlu yazıcılar için gelecekte büyük çalışmalar olacağı şimdiden kesinleşti. Çünkü büyük firmalar birer birer bu teknoloji ile alakalı patentleri almaya başladı. Nike bile 3d printer ile basılan ayakkabılar ile alakalı birden fazla patent sahibi oldu. Pek çok inşaat firması da 3d printer ile ev yapmak için patentlere başvuru yapıyor. Oldukça çekişmeli bir piyasa halini alan bu makinelerin yapacaklarının bir sınırı şimdilik görünmüyor. Demir, plastik, Karbonfiber ve talaş gibi pek çok farklı şekilde baskı almak daha şimdiden mümkün.

Editör