Skype Kullanmamak için Üç Neden
Skype çok kullanışlı bir araçtır. Kullanımı kolaydır, herkeste vardır ve arama kalitesi genellikle oldukça iyidir. Ancak gizlilik konusunda endişe duyan herkes için kullanılabilecek en kötü yazılım uygulamalarından biridir.
Skype çok kullanışlı bir araçtır. Kullanımı kolaydır, herkeste vardır ve arama kalitesi genellikle oldukça iyidir. Ancak gizlilik konusunda endişe duyan herkes için kullanılabilecek en kötü yazılım uygulamalarından biridir.
Skype'ın Çözümleyici Hatası
Pek çok insan bunu bilmiyor, ancak Skype, kullanıcılarının IP adreslerini oradan oraya dağıtıyor. Hızlı bir Google araması yapmak, bir Skype kimliğinin sorgulanmasına izin veren uzun bir hizmet listesi getirecek ve bu kimliğin en son kullanıldığı IP adreslerinin geçmiş bir listesini döndürecektir.
Bu IP ile, yaklaşık coğrafi konumlarını bulmaktan onlara karşı bir DDOS saldırısı başlatmaya kadar çok sayıda şey yapılabilmektedir. Microsoft bu sorunu yıllardır biliyor ve uygulamalarındaki kullanıcı gizliliği konusundaki büyük açığı çözemedi.
NSA (Ulusal Güvenlik Ajansı) Skype'ı Seviyor
2011 yılında Skype, Snowden belgelerine göre hükümetin "şifreli" Skype görüntülü aramalarına erişimini artırmak için NSA ile çalışmaya başladı. PRISM programının bir parçası olarak, NSA, hem sesli hem de görüntülü Skype sohbetlerini ve çağrılarını toplu olarak toplamaya devam etti. Aslında, Microsoft'un Skype'ı satın almasından dokuz ay sonra, kendi sistemlerini kırmaya yönelik sürekli çabalar nedeniyle hizmetten toplanan veri miktarı üç katına çıktı.
Siber Saldırılardan Nasıl Korunuruz?
The Guardian'ın bildirdiği gibi, elde edilen veriler rutin olarak hem FBI hem de CIA ile paylaşılıyor. Başka bir deyişle, Microsoft aktif olarak kullanıcılarına karşı çalışmaktadır.
Kapalı Kaynak
Tüm bu bilgiler dahilinde bilgisayarda Microsoft'un kapalı kaynak koduna gerçekten güven duyuluyor mu? Bir şirket, devlet gözetimine yardımcı olmak için altyapısını kırmaya çalıştığında, uç noktaları kırdıklarını düşünmenin de mantıksız olduğu düşünülmemelidir. Aslında, 2013'te ArsTechnica, Skype'ın özel sohbetler olarak tanıtılanlara gönderilen bağlantıları aktif olarak taradı. Açık kaynağın bir zorunluluk olmadığı görüşü de hakim olmasına rağmen ve açık kaynak ısrarının çok radikal bir aşırılık olarak görülmesine rağmen Microsoft'un güvenilir bir sicile sahip olmadığı da gün yüzündedir.
Bu Konularda Neler Yapılabilir?
Çağrı kalitesi söz konusu olduğunda, Skype aslında oldukça iyidir. Ancak kesinlikle kontrol etmeye değer üç önemli proje vardır. Birincisi, tarayıcının içinde çalışan bir görüntülü arama sistemi olan Subrosa’dır. Hem açık kaynak hem de uçtan uca şifrelidir. Bu mükemmel bir sistem değildir, ancak Skype'a mükemmel bir alternatiftir.
Tox, herhangi bir merkezi sistem olmadan çalıştığı ve bunun yerine kullanıcıları uçtan uca şifreleme ile doğrudan birbirine bağlamak için dağıtılmış bir karma sistem kullandığı için oldukça umut vericidir. Kullanılabilecek bir dizi farklı istemci var, ancak hepsi aynı sonuca hizmet etmektedir.
Son olarak, Firefox Hello, sesli ve görüntülü aramaya izin veren WebRTC tabanlı bir Firefox eklentisidir. Varsayılan olarak Firefox'ta yerleşik bir araç olarak, bu, her yerde bulunabilmesi nedeniyle popüler sistem olabilir. Ayrıca, Chrome gibi WebRTC etkin bir tarayıcı kullandıkları sürece alıcının Firefox kullanmasına da gerek yoktur. Firefox Hello kesinlikle ilk günlerinde ama arkasında Mozilla gibi bir dev varken, zaman verildiğinde bunun çok uygun bir Skype alternatifi olacağı da öngörülebilir.
